19. Květen 2024     dnes má svátek: Ivo

METYLOVICE
oficiální stránky obce

Začal v pondělí 1.ledna a skončil v pondělí 31. prosince. V České republice měl 250 pracovních dnů a 13 státních svátků; kromě dvou připadly všechny na mimovíkendové dny. Podle židovského kalendáře nastal přelom roků 5778 a 5779, dle islámského kalendáře 1439 a 1440.

Rok 2018 ve světě

Leden
1. ledna se ujalo Předsednictví EU Bulharsko. Evropskými hlavními městy kultury se stal nizozemský Leeuwarden a maltská Valletta.
Únor
6. února odstartovala z amerického mysu Canaveral v současné době nejsilnější raketa Falcon Heavy společnosti SpaceX a vynesla na oběžnou dráhu kolem Slunce elektrický kabriolet Slona Muska.
9.-25. února proběhly XXIII. zimní olympijské hry v jihokorejském Pchjongčchangu. V Jižní Koreji se uskutečnila olympiáda již podruhé. V roce 1988 proběhly v hlavním městě Soulu XXIV. letní olympijské hry. Her se zúčastnilo 2922 sportovců z 92 zemí; konalo se 102 soutěží v 15 sportech. Nejvíce medailí získalo Norsko, Německo a Kanada. Česká republika se se sedmi získanými medailemi umístila na 14 místě žebříčku. Českou výpravu na Zimních olympijských hrách 2018 tvořilo 94 sportovců. Česko mělo své zástupce ve všech sportech kromě curlingu a skeletonu. Medaile vybojovali lyžařka a snowbordistka Ester Ledecká (2× zlato), rychlobruslařka Martina Sáblíková (stříbro), biatlonisté Michal Krčmář (stříbro), Veronika Vítková (bronz), snowboardistka Eva Samková (bronz) a rychlobruslařka Karolína Erbanová (bronz).

21. února došlo nedaleko Trnavy k vraždě sedmadvacetiletého investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Z vyšetřování vyplynulo, že motivem dvojnásobné vraždy byla Kuciakova novinářská práce. V březnu 2019 slovenská policie obvinila podnikatele Mariána Kočnera z objednání vraždy Kuciaka a Kušnírové. V dubnu 2019 se k vraždě přiznal bývalý profesionální voják Miroslav Marček. Cena za vraždu podle vyšetřovatelů měla být nejméně 70 tisíc eur, v přepočtu asi 1,8 milionu českých korun. Na památku zavražděné dvojice se konal 2. března pietní pochod, kterého se v několika slovenských i evropských městech zúčastnily tisíce lidí, mezi nimi i prezident Andrej Kiska.
Poslední text, na kterém Kuciak pracoval, pojednával o působení kalabrijské odnože italské zločinecké organizace 'Ndranghety na Slovensku a figuroval v něm podnikatel Antonino Vadala, který měl údajně vazby i na vládnoucí stranu Směr v čele s předsedou Robertem Ficou. Vnitřní politická krize vyvrcholila dne 15. března 2018 demisí Ficovy vlády, kterou Andrej Kiska obratem přijal. Následně pověřil sestavením nové vlády Petera Pellegriniho, jenž byl ve Ficově vládě místopředsedou. Pellegriniho vláda byla jmenovana dne 22. března 2018.
Březen
4. března byli nalezeni v bezvědomí na veřejné lavičce v anglickém městě Salisbury bývalý dvojitý agent Sergej Skripala a jeho dcery Julie. Podle britského vyšetřování byli otráveni bojovou nervově paralytickou látkou ze skupiny Novičok. Přiotráven byl také policista prohledávající Skripalův dům. Odpovědnost za útok přisoudily britské úřady Rusku, a proto ze země vyhostily 23 ruských diplomatů. Spojené státy, Kanada, Ukrajina, Albánie a 14 zemí Evropské unie, včetně Česka, vyhostily ruské diplomaty v reakci na použití nervového plynu ve Spojeném království. Kvůli nedbalosti při likvidaci látky použité při útoku v Salisbury byl v anglickém městě Amesbury otráven britský pár Charlie Rowley a Dawn Sturgess. Posledně jmenovaná následkem otravy zemřela 8. července. 5. září britští vyšetřovatelé označili za podezřelé z vraždy dva občany Ruské federace. Konkrétně jde o Alexandra Petrova a Ruslana Boširova, kteří byli údajně agenty ruské tajné služby GRU.

18. března byl Vladimir Putin v prvním kole voleb zvolen na dalších 6 let ruským prezidentem.
20. března v Súdánu uhynul poslední samec nosorožce tuponosého.

23. března sympatizant Islámského státu čtyři lidi zabil a 15 dalších zranil ve francouzských městech Carcassonne a Trèbes.

25. března si požár nákupního centra v sibiřském městě Kemerovo vyžádal nejméně 64 mrtvých.

29. března – Novým myanmarským prezidentem byl zvolen Win Myin.

Duben
8. dubna probíhaly Parlamentní volby v Maďarsku. Byly to v pořadí osmé demokratické a svobodné volby republiky Maďarsko od pádu komunismu v roce 1989. Volby skončily jasným vítězstvím vládní pravicové koalice Fidesz–KDNP, pro kterou hlasovalo 49,60 % vvolič. Druhou nejsilnější stranou se stalo krajně pravicové Hnutí za lepší Maďarsko, pro které hlasovalo 19,19 %. Levicová koalice MSZP–Párbeszéd skončila až na třetím místem se ziskem 11,99 % a 20 poslaneckých mandátů.

11. dubna zahynulo při havárii vojenského letadla Iljušin Il-76 těsně po startu u alžírského města Búfarík 257 lidí. Na palubě bylo i 26 členů Fronty Polisario, kteří cestovali do Tindúfu.

14. dubna USA, Spojené království a Francie provedli letecký útok na Sýrii.

15. dubna byl novým černohorským prezidentem v prvním kole voleb zvolen Milo Đukanović.

19. dubna byl novým kubánským prezidentem zvolen Miguel Díaz-Canel. Téhož dne z floridského mysu Caneveral vypustila společnost SpaceX raketu Falcon 9, která vynesla na oběžnou dráhu teleskop TESS. Ten navazuje na práci starší sondy Kepler ve výzkumu exoplanet.

Květen
4.–20. května probíhalo v Kodani a Herningu 82. Mistrovství světa v ledním hokeji, kterého se zúčastnilo 16 zemí. Na nejlepších pozicích se umístila mužstva Švédska, Švýcarska a USA. Česká Republika skončila na sedmém místě.

18. května se v kubánské Havaně se zřítil Boeing 737, v němž cestovalo 113 lidí. Nehoda národní společnosti Cubana de Aviación si vyžádala asi 100 mrtvých.

19. května se princ Harry, vnuk britské královny Alžběty II., mladší syn britského následníka trůnu prince Charlese a jeho první ženy princezny Diany, oženil na zámku Windsor s americkou herečkou Meghan Markle.

25. května v Evropské unii vstoupilo v platnost Obecné nařízení o ochraně osobních údajů.

14. června – 15. července se v Rusku konalo 21. Mistrovství světa ve fotbale. Do turnaje zahrnujícího 32 národních týmů se mužské fotbalové národní týmy probojovaly z předchozí kvalifikace. Poprvé v historii se na mistrovství světa probojovaly celky Islandu a Panamy. Česká republika na turnaji chyběla již potřetí v řadě. Na prvním místě se umístila Francie, na druhém Chorvatsko a na třetím Belgie.

19. června – Kanadský parlament schválil zákon umožňující legální užívání marihuany. Kanada se tak stala první zemí skupiny G7, která plně legalizovala rekreační užívání této drogy.

23. června
o Nejméně jeden člověk byl zabit a 154 dalších bylo zraněno při výbuchu granátu během shromáždění a projevu premiéra Abiye Ahmeda v etiopském hlavním městě Addis Abebě
o Zimbabwský prezident Emmerson Mnangagwa přežil pokus o atentát během volebního mítinku ve městě Bulawayo. Výbuch zranil také oba zimbabwské viceprezidenty.
o Hluboko v thajské jeskyni Tcham Luang Nang Non se ztratilo 12 členů fotbalového týmu ve věku 11-16 let, kteří šli společně se svým 25letým trenérem komplex prozkoumat a museli ustupovat před vodou, která začala komplex zaplavovat. Záchranáři nejprve navrtali otvor, jímž skupině poslali potraviny. Nebyli si ale jisti, zda chlapci potraviny objevili. Teprve po devíti dnech došlo k lokalizaci útočiště skupiny, avšak vyprošťovací akce byly vzhledem k období dešťů velice obtížné a vyžádaly si život jednoho ze záchranářů.
24. června bylo v Saúdské Arábii ženám dovoleno řídit auta. V tureckých prezidentských volbách zvítězil stávající prezident Recep Tayyip Erdoğan.

1. července Rakousko převzalo Předsednictví EU.
2. července byl novým mexickým prezidentem většinou 53% hlasů zvolen Andrés Manuel López Obrador.

Od 22. července bojovali řečtí hasiči s rozsáhlými požáry nedaleko města Rafina v kraji Attika. Bylo hlášeno nejméně 60 obětí na lidských životech a více než 150 zraněných osob. V okolí Atén bylo evakuováno z domovů stovky lidí.

26. července nastalo nejdelší pozorovatelné zatmění Měsíce v 21. století, které trvalo 1 hodinu, 43 minut, 34 sekund

5. srpna došlo k zemětřesení na indonéském ostrově Lombok poblíž Bali, které dosáhlo síly 6,9 stupňů Richterovy škály. Vyžádalo si přes 513 mrtvých a 1353 zraněných. Kolem 68 000 domů utrpělo škody nebo bylo zničeno. O domov přišlo více než 357 000 lidí. Dle počtu obětí se jedná o nejhorší zemětřesení v souostroví Malé Sundy od roku 1992 a nejhorší v celé Indonésii od roku 2009.

12. srpna raketa Delta IV Heavy vynesla z floridského mysu Canaveral sluneční sondu Parker Solar Probe, která by se měla dostat do vzdálenosti pouhých 8,5 poloměrů Slunce a získat další znalosti o sluneční koróně a mechanismu slunečního větru.

14. srpna došlo ke zřícení dálničního mostu na dálnici dálnici A10 v italském Janově. Nejméně 35 lidí zemřelo.

31. srpna výbuch v kavárně v centru Doněcka zabil Alexandra Zacharčenka, vůdce Doněcké lidové republiky.

2. září zničil požár Brazilského Národního muzea v Riu de Janeiru kolem dvaceti milionů předmětů včetně archeologických nálezů a historických památek. Muzeum bylo založeno v roce 1818 a je nejstarší vědeckou institucí v zemi.

9. září vyplulo ze San Francisca první zařízení organizace The Ocean Cleanup („úklid oceánu“), které by mělo sbírat plastový odpad v Tichém oceánu. Prvním cílem byla tzv. velká pacifická skládka mezi Kalifornií a Havajskými ostrovy, kde podle odhadů vědců pluje na 1,8 bilionu kusů plastu.

10. září byla sedmnáct let po útocích z 11. září 2001 znovu otevřena stanice newyorského metra Cortlandt Street.

14. září zasáhl severovýchodní pobřeží Filipín tajfun Mangkhut, jehož sílu lze srovnat s pátou, nejvyšší kategorii hurikánů. K pobřeží Severní Karolíny dorazil hurikán Florence.

27. září zasáhlo jižní část poloostrova Minahasa na ostrově Sulawesi zemětřesení o síle 7,5 stupně Richterovy škály. Následně pětimetrová vlna tsunami zasáhla město Palu a další obce v okolí. Nejméně 380 lidí zemřelo. Indonésie patří do pásma takzvaného ohnivého kruhu na střetu kontinentálních desek Aš zemětřesení v této oblasti jsou velmi častá.

28. 6.–18. října – Letní olympijské hry mládeže 2018 v argentinském Buenos Aires
• 10. října hurikán Michael zasáhl severozápadní pobřeží Floridy. Z oblasti bylo preventivně evakuováno půl milionu obyvatel.
• 14. října papež František svatořečil papeže Pavla VI., Óscara Romera a dalších pět lidí.
• 17. října Kanada zcela legalizovala veškeré užívání marihuany.
• 20. října raketa Ariane 5 vynesla evropsko-japonskou meziplanetární sondu BepiColombo na cestu k Merkuru.
• 23. října – Čínský prezident Si Ťin-pching otevřel 55 kilometrů dlouhý most spojující ostrovy Hongkong a Macao v deltě Perlové řeky s městem Ču-chaj v pevninské Číně.
• 25. října byla Sahle-Work Zewdeová zvolena jako první žena prezidentkou Etiopie.
• 29. října se letadlo indonéského dopravce Lion Air 13 minut po startu zřítilo do Jávského moře. Nikdo ze 189 lidí na palubě nehodu nepřežil.
o Prezidentem Brazílie byl zvolen pravicový kandidát Jair Bolsonaro
• 31. října NASA ukončila misi dalekohledu Kepler, který objevil 2 600 potvrzených exoplanet.
• 4. listopadu proběhlo referendum o nezávislosti Nové Kaledonie, v němž se většina hlasujících vyslovila pro setrvání ve svazku s Francií.
• 11. listopadu se na Slovensku konaly komunální volby.
• 15. listopadu nejméně 70 lidí zemřelo při lesním požáru v Butte County v severní Kalifornii.

• 25. listopadu Rusko zastavilo tři lodě Ukrajinského námořnictva poté, co nákladní lodí zatarasilo prostor pod Krymským mostem. Ukrajinské lodě byly po ostré střelbě zabaveny a nejméně tři ukrajinští námořníci byli zraněni. Následujícího dne Ukrajinský parlament v reakci na incident v Kerčském průlivu schválil vyhlášení třicetidenního válečného stavu od 28. listopadu 2018.
o Americká sonda InSight určená k průzkumu geologie Marsu úspěšně přistála na povrchu planety.
• 7. prosince vyslala Čína z kosmodromu Si-čchang lunární sondu Čchang-e 4, která má za cíl zkoumat odvrácenou stranu Měsíce.
• 11. prosince – Nejméně tři lidé byli zabiti při teroristickém útoku poblíž katedrály Notre-Dame ve Štrasburku.
• 23. prosince – Tsunami v Sundském průlivu zabila přes 400 lidí a zničila stovky budov. Tsunami způsobil podmořský sesuv sopky Anak Krakatau.