25. Duben 2024     dnes má svátek: Marek

METYLOVICE
oficiální stránky obce

V metylovském muzeu Kožané město byla v neděli 2. dubna zahájena slavnostní vernisáží výstava loutek loutkářů moravskoslezského kraje. Čtyři vystavující řezbáři předvedli široké spektrum typů vlastnoručně vyrobených loutek a přiblížili všem návštěvníkům staré loutkářské řemeslo a krásu loutkového divadla. Hosté vernisáže tak díky nim zažili neobvyklý návrat do dětského světa, do světa pohádky, mýtů a starých příběhů.

V galerii muzea jsou vystaveny jak loutky plošné, tak i loutky plastické, zejména marionety, sicilky, manekýni, ale najdeme zde i samostojné loutky a staré loutkové divadlo.

L1000525 3

Známý metylovský řezbář Libor Čelinský vystavil loutky, které jsou mu osobně velmi blízké – souseda Kubu, jeho kamaráda, opici, které se dobře daří u jejich rybníku, ale také třeba loutku zaměstnance obecního úřadu z úklidové čety.
Cesta k loutkám Pavla Skorkovského, opavského rodáka, vedla přes stavitelství. Odtud se v roce 1996 přemístil do ostravského Divadla loutek, kde se vyučil loutkářskému řemeslu takříkajíc na koleně. „Potřeboval jsem tenkrát úplně změnit profesi,“ uvádí Pavel Skorkovský a dodává: „Nastoupil jsem tenkrát do rozjeté hry, bylo to těžké, ale kolegové mi velmi pomohli.“ Nyní působí již několik let na loutkové scéně Bajka Těšínského divadla. Jeho expozice na výstavě je nejrozsáhlejší. „Loutka mi dává pocit, že mohu konečně někoho ovládat,“ uzavírá své povídání zkušený loutkář.

L1000544 3

Jana Školová se k loutkám dostala náhodou. Vytvořila svou Sofii z lipového dřeva na kurzu Zdenky Kuncové, která pro nemoc nevystavuje. S jedinou loutkou se připojila i Anna Chrápková. Je jí křehká éterické Giselle, postava starého francouzského baletu. Balet a tanec byl pro Annu Chrápkovou vždy velkou inspirací, taneční obor vystudovala na Janáčkově konzervatoři v Ostravě a tanec i vyučuje.

Staré loutkové divadlo z roku 1946 zapůjčila Renata Spustová. S tímto divadélkem hrával její dědeček Jan Bílek společně s ředitelem místní školy Jaroslavem Štěrbou krátká představení před filmovými představeními v kině v Sokolovně.

Slavnostní a pohádkový ráz vernisáži dodalo i vystoupení naší místní houslistky Lucie Hajduškové. Zahrála písničky z pohádek Princezna ze mlejna a Tři oříšky pro Popelku.

L1000610 3

Od letošního roku přechází příprava programové nabídky místní galerie pod kulturní výbor našeho obecního úřadu. Poděkování za dlouholeté vedení místního muzea a galerie patří Milanu Hajduškovi a Aleši Bílkovi, kteří od jeho vzniku výstavy připravovali, zajišťovali průběh vernisáží a vybírali zajímavé vystavovatele.

L1000578 3

Všechny ty, kteří nestihli slavnostní vernisáž výstavy, zveme na individuální prohlídku. Výstava loutek je otevřena do 31. května. Otevírací doba muzea je o víkendu od 14,00 do 16,00 hodin, nebo po předchozí telefonické domluvě na tel.č. 604728996.

Za kulturní výbor OU Renata Spustová
Foto: Petr Žižka