08. Květen 2024     dnes má svátek: Den osvobození od fašismu (1945)

METYLOVICE
oficiální stránky obce

Nevšední kulturní zážitek mohou zažít v pátek 30.9.2011 od 18 hodin posluchači klavírního koncertu v Metylovicích. Vystoupí na něm mladý český pianista Ivo Kahánek, který rychle získává pověst jednoho z nejpozoruhodnějších umělců své generace. Tento rodák z Palkovic je obdivován pro své výjimečné virtuózní schopnosti, které uplatňuje v repertoáru od baroka po soudobou hudbu.

V roce 2004 se stal absolutním vítězem mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro a již předtím získal ocenění v mnoha významných kláních u nás i v cizině.

Po úspěšných debutech na festivalu Beethovenfest v Bonnu a na Pražském jaru obdržel pozvání od Symfonického orchestru BBC k vystoupení na festivalu BBC Proms v londýnské Royal Albert Hall, Koncert živě přenášela televize BBC, rádio BBC a stanice Vltava. Kromě toho spolupracuje Ivo Kahánek pravidelně s Českou filharmonií a má za sebou úspěšná vystoupení s mnoha prestižními orchestry především ve Velké Britanií a Německu. U nás dále spolupracuje se všemi významnými orchestry. Z významných dirigentů, s nimiž vystoupil, jmenujme alespoň Pinchase Steinberga, Vladimíra Ashkenazyho, Jiřího Bělohlávka, Zdeňka Mácala či Jiřího Kouta.

Ivo Kahánek podepsal smlouvu s vydavatelstvím Supraphon Music a během let 2007 – 2009 nahrál celkem 6 CD. Jeho album (Janáček-Martinů-Kabeláč) získalo nejvyšší možné hodnocení v odborných zahraničních časopisech Classics Today (USA), Le Monde de la Musique (Francie) a Fanfare (USA). Kromě toho pravidelně natáčí pro Český rozhlas a Českou televizi. V září 2010 vyšla u Supraphonu jeho zatím poslední sólová deska věnovaná Fryderyku Chopinovi.

Ivo Kahánek je absolventem Janáčkovy konzervatoře v Ostravě. Kromě svých uměleckých aktivit vyučuje klavír na Akademii múzických umění v Praze, na Fakultě umění Ostravské univerzity.