26. Říjen 2024     dnes má svátek: Erik

METYLOVICE
oficiální stránky obce


Dejme dtem rodinu obrzek
Komu se nedaří mít vlastní děti, pomýšlí na to, že by si nějaké dítě osvojil – stal se tak náhradním rodičem, který bude zapsán rodném listu namísto biologického rodiče a nabude plné rodičovské odpovědnosti k tomuto dítěti. Osvojením dítěte se stáváte jeho rodičem po právní stránce, původní vazby dítěte k biologické rodině osvojením zanikají. Jste tak rodiči se vším všudy, nemáte automaticky podporu odborníků ani podporu finanční. Dětí, které je možné osvojit, však není tolik, jako dětí, kterým je potřeba najít náhradní pěstounskou rodinu.
Pěstoun absolvuje stejnou odbornou přípravu jako osvojitel, ale ve svém vzdělávání pokračuje. Také spolupracuje s orgánem sociálně-právní ochrany dětí a svou doprovázející organizací. Má tedy k dispozici tým odborníků, kteří poradí a pomůžou. Pěstounská péče je rovněž státem finančně podporovaná, pěstoun pobírá od státu dávky. Pěstoun se však nestává rodičem, zákonným zástupcem dítěte většinou zůstává jeho biologický rodič a podstatné záležitosti v životě dítěte je třeba s ním konzultovat. Dítěti v pěstounské péči také zůstává vazba na původní rodinu a mnohdy probíhá setkávání dítěte s příbuznými, kteří se však z různých důvodů nemohou o dítě dlouhodobě starat.
A děti? Ty jsou v případě osvojení či pěstounské péče v podstatě stejné. V obou případech zažily ztrátu péče svých rodičů, jsou vychovávány v nové rodině a často, zejména v období dospívání, se trápí myšlenkami na to, proč nevyrůstají u svých biologických rodičů. Ani dítě, které bylo osvojeno v útlém věku není „nepopsaný list“ a má své kořeny a svou historii, se kterou musí i osvojitelé umět pracovat.
Není tedy důležité, zda je dítě osvojeno nebo umístěno do pěstounské rodiny. Hlavní je, že má dítě vůbec možnost v rodině vyrůstat, protože ústavní péče není přirozeným prostředím pro výchovu dětí. Stále však v dětských domovech žije spousta dětí, protože máme nedostatek pěstounských rodin. Můžete to změnit – stát se pěstounem a přijmout do své rodiny i svého srdce dítě, které vás potřebuje!
Přemýšlíte, že byste se stali pěstounem? Poradí Vám Bc. Kateřina Illésová, tel.: 558 604 179, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., kancelář č. 120, sociální pracovnice pro náhradní rodinnou péči odboru sociálních věcí, pracoviště ul. Hlavní 139, Městský úřad Frýdlant nad Ostravicí.

Kateřina Illésová, odbor sociálních věcí