27. Duben 2024     dnes má svátek: Jaroslav

METYLOVICE
oficiální stránky obce

 

Dejme dtem rodinu obrzek


PĚSTOUNSKÁ PÉČE: Jak se stát pěstounem?

Abyste se stali pěstounem pro cizí dítě (které není z okruhu vaší rodiny), musíte absolvovat odborné posouzení. Je to proces, který trvá většinou do devíti měsíců. Proč tak dlouho? Být pěstounem je odpovědná činnost, děti přicházející do pěstounské péče často neprožily mnoho pěkného a potřebují trochu jiný přístup než děti vyrůstající od narození ve své milující rodině.
Zájemci o pěstounskou péči podávají svou žádost u sociální pracovnice obecního úřadu s rozšířenou působností (na městském úřadu). Vyplní formuláře, doloží potvrzení lékaře, donesou své fotografie a předloží doklady totožnosti. Potom se domluví návštěva sociální pracovnice u nich v domácnosti a žadatelé sdílejí, jaké jsou jejich představy o výchově dětí, podmínky v domácnosti, společné soužití, záliby apod. Sociální pracovnice vypracovává zprávu, vyžádá opisy z rejstříku trestů a připravuje spisovou dokumentaci, kterou odesílá na krajský úřad. Zde mohou vyžádat doplňující informace, např. ke zdravotnímu stavu. Další řízení přebírá Centrum psychologické pomoci, organizace, která v našem kraji provádí odborné posuzování žadatelů o náhradní rodinnou péči. Nejprve žadatele čeká pohovor s psychologem a poté společně s dalšími žadateli absolvují odborné posuzování v rozsahu 48 hodin, případně 72 hodin (u pěstounské péče na přechodnou dobu). Schůzky probíhají zpravidla jednou týdně v pracovní dny, po 4 hodinách. Budoucí pěstouni jsou nejen „odborně posuzováni“, ale také sami sebe testují, zda je pro ně pěstounská péče to pravé. Dozví se spoustu zajímavých věcí k péči o dítě, jak zvládat různé projevy chování přijatých dětí, jak je pro dítě důležitá jeho biologická rodina, jak spolupracovat s odborníky, jak pečovat i o sebe, aby měli sílu pečovat o druhé… Po absolvování odborného posouzení rozhodují na krajském úřadu. Žadatelé mohou kdykoliv vzít svou žádost zpět nebo požádat o přerušení řízení a náleží jim také právo na odvolání. Jsou-li zařazeni jako pěstouni, čekají na vyrozumění, že byli vytipováni jako vhodná náhradní rodina pro konkrétní dítě.

Chcete se stát pěstounem i vy? Poradí Vám Bc. Kateřina Illésová, tel.: 558 604 179, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., kancelář č. 120, sociální pracovnice pro náhradní rodinnou péči odboru sociálních věcí, pracoviště ul. Hlavní 139, Městský úřad Frýdlant nad Ostravicí.