28. Březen 2024     dnes má svátek: Soňa

METYLOVICE
oficiální stránky obce

Vážení spoluobčané,
pokud chcete nějakým způsobem pomoci válečným uprchlíkům z Ukrajiny, tak prosím navštivte stránky www.nasiukrajinci.cz. Vyplněním jednoduchého dotazníku, kde popíšete, co nabízíte, vyplníte základní kontakt a po ověření se vaše nabídka zobrazí v databázi nabídek. Tu mohou využívat potřební i jednotlivé organizace. Prosím, nabízejte kapacity a služby, o kterých víte, že jsou zcela reálné. Svou nabídku pomoci můžete kdykoliv změnit, nebo zrušit. Některé nabídky budou přímo zveřejněny a mohou na ně reagovat ti, kdo pomoc potřebují. Ostatní nabídky budou zpracovány pracovníky z místních neziskových organizací nebo obcí. Pro využití těchto nabídek se tedy obracejte na pomáhající organizace nebo na regionální koordinační centrum pomoci. Cílem platformy je soustředit nabídky a potřeby pomoci na jednom místě a adrese a co nejlépe je využívat pomoci propojení nabídek a potřeb.

S nabídkou pomoci se můžete také obrátit na bezplatnou telefonní linku pomoci Moravskoslezského kraje: 800 720 210 (od 7 do 19 hodin) nebo na Ministerstvo vnitra ČR: +420 974 801 802 (nonstop), e mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Pokud chcete pomoci raději finančně, tak seznam ověřených sbírek pomoci soustřeďuje projekt www.stojimezaukrajinou.cz, případně můžete podpořit jakoukoliv ze sbírek organizací, které jsou členy Konsorcia nevládních organizací pracujících s migranty v ČR. To sdružuje 15 nevládních organizací, zabývajících se dlouhodobě migrací a integrací cizinců. Členy Konsorcia jsou např. ADRA, Charita, AMIGA, Člověk v tísni, Diakonie a další.

Máte tedy na výběr různé možnosti podpory. Určitě je lepší, abyste se zapojili do pomoci, kterou zajišťují osvědčené organizace. Ty mají jednak s takovýmito formami pomoci bohaté zkušenosti, cílí pomoc přesně tam, kde je jí opravdu zapotřebí a vycházejí z aktuálních požadavků Ukrajiny (např. v současné době není nutné kupovat potraviny či darovat oblečení, materiální pomoci je všude plno). Z výše uvedeného vyplývá, že v tuto chvíli není potřeba v obci organizovat nějaké další materiální nebo nové finanční sbírky. Zaměřme se na stávající možnosti a ty snažme podpořit.

Děkuji všem za jakoukoli podporu, kterou věnujete válečným uprchlíkům z Ukrajiny.

Ing. Lukáš Halata, starosta