28. Březen 2024     dnes má svátek: Soňa

METYLOVICE
oficiální stránky obce

VERNISÁŽ NOVÉ VÝSTAVY V MUZEU

V neděli 26. září odpoledne proběhne v místním muzeu slavnostní vernisáž výstavy řezbářských, dřevěných výrobků Libora Čelinského. Jmenuje se vcelku srozumitelně Kdo si vyřezává – nezlobí.

Pan Čelinský je metylovský občan a začal vyřezávat zhruba před 15 lety. Nezačal se dřevem, ale překvapivě začal ovocem. Vzorem mu byli zruční asijští kuchaři, kteří turistům vyřezávali okrasné květy do melounů či jiného ovoce.

Po zvládnutí této domorodé techniky „carving fruit“, vcelku logicky přešel na řezání, opracování a tvarování hlavně dřeva. Používá nože, dlátka, hobby nářadí, až po motorovou pilu.

Záběr je velice pestrý. Od krásných hraček pro svého nejmilejšího „odběratele“ vnuka Patrika, jako jsou auta, motorky, letadýlka, přes loutky a zvířata, po fajfky, sošky, hudební nástroje, stylizované znázornění umělců, funkční trezory, betlémy, intarzované obrazy a podobně. Od maličkostí, až po hmotné věci okolo metráku.

Co tvůrce napadne, to dokáže bravurně ztvárnit, radost pohledět.

Autor je zjevně pozitivní člověk, což se odráží i v jeho tvorbě. Snad všechna vystavovaná dílka jsou vtipná, vyzařují humorný nadhled.

Svá dílka neprodává, vyrábí je pro své potěšení a radost obdarovaných.

K vidění je na 200 exponátů. Každý, kdo doma něco vyráběl, tvořil či opravoval, bude nadšen. Vřele doporučuji.

Vernisáž bude zahájena v neděli od půl čtvrté. Je připraveno i drobné pohoštění.

Zvou pořadatelé Občanské sdružení Koňské nebe a Obec Metylovice.

Současně můžete i shlédnout stálou muzejní expozici „Kožane město“, dokumentující slavnou historií řemenářství obce, která se proslavila hlavně výrobou bičů.

Návštěvníci musí respektovat příslušná epidemiologická opatření pro pořádání výstav (mít sebou respirátor, potvrzení o očkování čí platný anticovidový test)                                                                                                                

                                                                                                           Milan Hajdušek
Kdo si vyřezává - nezlobí